Get Social With Us

KAS UN KĀ

 

Šeit Jūs atradīsiet atbildes uz biežāk uzdotajiem jautājumiem

 

ARBOOZ CAFE – VAI TĀ IR FRANŠĪZE?

Nē. ARBOOZ CAFE ir autorprojekts, bet vispirms iepazīsimies. Es, Karīna Krasovicka, esmu arbOOz zīmola radītāja. Ideja par kafejnīcas atvēršanu bija loģisks turpinājums tam, kas aizsākās 2009. gadā manā mājas virtuvē. Kad diennaktī palika aizvien mazāk laika miegam, bet mana ģimene sāka klupt pār 25 kilogramus smagajiem pūdercukura maisiem, bija pienācis laiks pieņemt lēmumu – vai nu pārtraukt visu šo cepšanu pēc pasūtījuma, vai virzīties tālāk. Es izvēlējos otro variantu. Zinu, zinu, Jūs gribēsiet jautāt par nosaukuma rašanos. Nu, ko… Jau pirms kāda laika, kad koki bija augstāki, bet Yahoo e-pasts populārāks, es piereģistrēju savu pirmo e-pasta adresi arboozzz12@yahoo.com (spriežot pēc liekajiem burtiem un cipariem, nepareizā krievu valodas vārda transkripcija šķita asprātīga ne tikai man). Ienākot mūsu dzīvē dažādiem forumiem, jauniem žurnāliem un sociālajiem tīkliem (paldies Dievam, šādā variantā neviens to nav mēģinājis atdarināt), tas kļuva par manu lietotājvārdu. 2006. gadā es sāku nodarboties ar pašdarinātu ielūgumu izgatavošanu un izveidoju arbooz.lv mājas lapu, kurā informēju par saviem projektiem. Pēc tam manā dzīvē negaidīti ienāca konditorejas māksla, un es turpināju ievietot mājas lapā savu darbu fotogrāfijas. Man par pārsteigumu lasītājiem radās ļoti liela interese par maniem desertiem. Tā viss arī sākās. Diemžēl speciālas izglītības konditorejas jomā man nav. Tas viss sākumā bija tikai vaļasprieks, un, ja kāds man pirms pieciem gadiem būtu teicis, ka es ar konditorejas mākslu nodarbošos profesionālā līmenī, es būtu ļoti pārsteigta. Viss, ko es protu, ir nepārtrauktu mēģinājumu, kļūdu, eksperimentu un pastāvīgas pilnveidošanās rezultāts. Kafejnīcas atvēršanas brīdī 2013. gadā arbOOz jau bija kļuvis par atpazīstamu zīmolu, tāpēc es nolēmu saglabāt nosaukumu, lai nevienu nemaldinātu. Man pašai arbOOz ir tikai īpašvārds, kam nav nekā kopīga ar tāda paša nosaukuma ogu.

KĀ JŪS VAR ATRAST?

Mēs atrodamies pašā Rīgas centrā – Dzirnavu ielā 34А, tieši pretī Alberta viesnīcai.

NO CIKIEM LĪDZ CIKIEM JŪS STRĀDĀJAT?

Mēs strādājam darba dienās no plkst. 10.00 līdz 20.00, sestdienās no plkst. 11.00 līdz 18.00, bet svētdienas ir brīvdienas.

KO DARĪT, JA VĒLOS IZŅEMT SAVU PASŪTĪJUMU / NOPIRKT DĀVANAI
MAKARONUS/ APĒST KAPKEIKUS JAU NO PAŠA RĪTA?

Virtuve sāk strādāt jau plkst. 9.00 no rīta, tāpēc, ja Jūs pietiekami skaļi pieklauvēsiet pie durvīm, tad mēs sadzirdēsim un noteikti Jums tās atvērsim. Mūsu darbinieki kafejnīcā vienmēr ir jau 30 minūtes pirms tās atvēršanas, un mums ir daudz klientu, kuri ierodas tieši šajā laikā, lai iedzertu savu rīta latte.

KĀDI DESERTI IR ĒDIENKARTES DIENAS PIEDĀVĀJUMĀ?

Mūsu mājas lapā Jūs varat izlasīt par visiem dienas piedāvājumiem un uzzināt par sezonas jaunumiem.

ES KAFEJNĪCĀ BIJU PIEKTDIEN PLKST. 14.00, BET ĒDIENKARTĒ SOLĪTO EKLĒRU VAIRS NEBIJA. KĀPĒC?

Tāpēc, ka tie bija jau izpirkti. Tā bieži mēdz gadīties, tāpēc mēs visiem mūsu klientiem iesakām  tos rezervēt jau iepriekš, piezvanot pa tālruni 26530164.

VAI KAFEJNĪCĀ VARU NOPIRKT VESELU TORTI?

Visas tortes mēs cepam pēc pasūtījuma, iepriekš vienojoties par vēlmēm, tāpēc ikdienas sortimentā tās netiek piedāvātas.

VAI VARU PASŪTĪT TORTI UZ NĀKAMO DIENU?

Diemžēl nē. Mums katru dienu ir ļoti daudz pasūtījumu, un tie tiek veikti jau nedēļu iepriekš, bet Jūs vienmēr varat piezvanīt un pajautāt. Varbūt tomēr paveiksies!

KAD TORTE IR JĀPASŪTA?

Jo ātrāk, jo labāk! Optimālais pasūtīšanas laiks ir 7–10 dienas iepriekš, lai mēs savlaicīgi varētu plānot virtuves darbu. Atcerieties arī to, ka mēs nevaram paredzēt, kā savus pasūtījumus veiks citi klienti, tāpēc mēdz būt arī tā, ka jau mēnesi iepriekš brīvu vietu uz konkrēto datumu  vairs nav. Mēs iesakām pasūtījumu veikt pēc iespējas ātrāk (īpaši, ja Jūsu svētki ir vasarā un tie ir paredzēti tieši sestdien vai svētdien). Visu var pārrunāt un mainīt neilgi pirms pašām svinībām, tas neko nemaksās, toties torte Jums būs garantēta.

VARBŪT VARU NOPIRKT VISU TORTI, KAS IR NĀKAMĀS DIENAS PIEDĀVĀJUMĀ?

Jā, varat, bet tā maksās  dārgāk, nekā tad, ja Jūs to būtu pasūtījuši jau iepriekš, jo cena būs atkarīga no gabaliņu skaita, ko esam ieplānojuši pārdot dienas laikā.

VAI VARU, IEPRIEKŠ NEPASŪTOT, UZREIZ NOPIRKT 100 MAKARONU?

Varat, ja nāksiet no paša rīta. Jo vēlāk to darīsiet, jo mazāk iespēju, ka vēl būs palicis nepieciešamais skaits, tāpēc tomēr labāk ir pasūtīt vismaz divas dienas iepriekš, lai mēs varētu izcept vairāk un neatstātu savus pārējos klientus bez viņu iemīļotajiem desertiem.

MĒS LIELĀ DRAUGU KOMPĀNIJĀ VĒLAMIES PIE JUMS NOSVINĒT DZIMŠANAS DIENU.
VAI JŪSU KAFEJNĪCĀ TIEK RĪKOTI SLĒGTIE VAKARI?

Mūsu kafejnīca ir ļoti maziņa, tajā ir tikai četri galdiņi un 10 sēdvietu, tāpēc lielai kompānijai nebūs, kur apsēsties. Mēs varam iepriekš rezervēt galdiņu nelielai kompānijai, bet slēgt kafejnīcu darba laikā būtu netaisnīgi attiecībā pret pārējiem klientiem.

SOCIĀLAJOS TĪKLOS LŪDZU REZERVĒT DESERTU, BET, KAD IERADOS KAFEJNĪCĀ,
NEVIENS NEKO PAR TO NEZINĀJA.

Darba laikā mēs reti ieskatāmies sociālajos tīklos, tāpēc jebkuru desertu rezervāciju lūdzam veikt TIKAI pa tālruni 26530164.

ES VAKAR UZRAKSTĪJU JAUTĀJUMU FEISBUKĀ/ INSTRAGAMĀ/ E-PASTĀ/ JŪSU MĀJAS LAPĀ,
BET VĒL LĪDZ ŠIM BRĪDIM NEESMU SAŅĒMUSI ATBILDI- KĀPĒC?

Tāpēc, ka par desertu gatavošanu un sociālajiem tīkliem mums atbild viens un tas pats cilvēks. Tas pats cilvēks arī apkopo biežāk uzdotos jautājumus. Un šim cilvēkam mēdz būt arī brīvdienas un daudz dažādu citu darbu. Jums noteikti atbildēs, esiet pacietīgi! Bet labāk piezvaniet, lūdzu, mums uz kafejnīcu 26530164! Dažreiz piecu minūšu ilga saruna ir efektīvāka par divu nedēļu saraksti.

KĀ TOMĒR IR PAREIZI – MAKARONS VAI MAKARŪNS?

Latviski vispareizāk ir mandeļu bezē cepums. Bet mēs to saucam par MAKARONU! Тikai tā un nekā citādi! Makarūns ir pilnīgi cits deserts, kura pamatā ir kokosriekstu skaidiņas. Starp citu, ja dzirdat runājam par glazūrkēksiņiem,  tad tie ir mūsu iecienītie kapkeiki, savukārt zefīrs ne vienmēr ir zefīrs, jo mēs, piemēram, gatavojam maršmelovu.

KĀDAM IR JĀBŪT PAREIZI SAGATAVOTAM MAKARONAM? NO KĀ TAS SASTĀV?

Makaronu veido no divām trausla mandeļu cepuma pusītēm ar ļoti plānu, burtiski olas čaumalas biezuma pamatni un mutē kūstošu pildījumu. Vēl bez mandeļu miltiem tā sastāvā ir arī olas baltums, cukurs, pūdercukurs, dažreiz tiek pievienoti dažādi rieksti. Makaronu krāsa nosaka to garšu, tāpēc  pagatavošanā izmanto dažādas pārtikas krāsvielas. Klasiskajam makaronam ir jābūt apmēram 45 mm lielam. Pildījumam izmanto ganašu, kas ir pagatavots no dažāda veida šokolādes vai dabīgajiem augu biezeņiem, džemu un marmelādi, augļu vārīto krēmu, sālītu karameli. 95%  mūsu desertu sastāvdaļu mēs gatavojam paši.

KĀ PAREIZI UZGLABĀT MAKARONUS, UN CIK ILGI TIE IR SVAIGI?

Protams, mēs vēlētos, lai Jūs mūsu produkciju baudītu  iegādes dienā, jo tad  mēs būtu pārliecināti, ka desertiem būs tieši tā garša un konsistence, ko esam iecerēju ši. Bet saprotam, ka tas ne vienmēr ir iespējams, tāpēc labprāt stāstām (un pat rakstām uz kastēm!), kā paildzināt baudu. Cepumi ir jāpārliek hermētiski slēgtā konteinerā vai vienkārši mūsu kastīte jāietin pārtikas plēvē. Makaronus var uzglabāt istabas temperatūrā, bet ledusskapī tie būs svaigi mazliet ilgāk. Galvenais, tos nekādā gadījumā nedrīkst ēst aukstus. Ļaujiet tiem 40 minūtes pastāvēt istabas temperatūrā, jo tā tie vislabāk  no parastiem cepumiem pārtaps par mutē kūstošu desertu.

MUMS AR DRAUDZENĒM BŪS MEITEŅU VAKARS. VAI JŪS VARAT MUMS
ORGANIZĒT MAKARONU GATAVOŠANAS MEISTARKLASI?

Diemžēl nē. Mūsu virtuve nav tā aprīkota, lai organizētu meistarklases, un tajā drīkst atrasties tikai kafejnīcas darbinieki, kuriem ir sanitārās grāmatiņas un speciāls darba apģērbs.

MAN IR LIELA VIRTUVE, VARBŪT JŪS VARAT ORGANIZĒT MEISTARKLASI PIE MANIS MĀJĀS?
ES VARU UZAICINĀT DAUDZ DRAUGU

Paldies, bet nē. Uzskatu, ka ikvienam ir jādara savs darbs, un, ja es labi gatavoju makaronus, tad tas nenozīmē, ka varu labi mācīt.  Lai to darītu, ir jābūt talantam un iemaņām.

LŪDZU, PADALIETIES AR SAVU MAKARONU RECEPTI! INTERNETĀ KAUT KĀDU
RECEPTI ATRADU, BET MAN NEKAS NESANĀCA. KĀPĒC?

Es uzskatu, ka gandrīz visas receptes, kas ir atrodamas internetā, ir tiesīgas tur būt. Bet makaronu gatavošana ir vesela māksla! Bez ārējiem faktoriem ir virkne nianšu, kas ir ne tikai jāievēro, bet arī jāizjūt. Man tas prasīja vairākus mēnešus, nepārtraukti veicot dažādus mēģinājumus un pieļaujot kļūdas mājas virtuvē, bet pēc vairākiem gadiem, kad tehnoloģija jau bija atstrādāta, man vajadzēja to izstrādāt no jauna, speciāli pielāgojot profesionālai krāsnij. Tagad ir daudz grāmatu, video nodarbību un citu instrukciju, kuru nebija agrāk, kad es tikko sāku apgūt šī deserta gatavošanas mākslas pamatus.

KAS IR KAPKEIKS? AR KO TAS ATŠĶIRAS NO PARASTA KĒKSA VAI MAFINA, KAS IR PĀRKLĀTS AR KRĒMU?

Ja mēs visus desertus sauktu vienā vārdā «kēkss», tad mūsu ēdienkartē būtu tikai divi nosaukumi, kas radītu vairākus sarežģījumus gan saziņā ar klientiem, gan arī virtuvē. Kaut arī mafini tiek cepti tādās pašās formiņās, tie pieder pie ātri pagatavojamiem maizes izstrādājumiem, bet kapkeiki ir pilnvērtīga torte, kas paredzēta vienam cilvēkam. Burtisks angļu valodas vārda cupcake tulkojums ir torte krūzītē. Tieši tā mēs arī izturamies pret šo desertu, tāpēc kapkeika pamatā (kā jebkurai citai tortei) ir mīksts, gaisīgs biskvīts, kuru papildina pildījums, bet tā virsma ir izrotāta ar krēmu. Izstrādājot receptes, es rūpīgi  izvēlos garšu un sastāvdaļas, cenšos, lai tās būtu saskaņotas un papildinātu viena otru, tāpēc ļoti pārdzīvoju, ja redzu, ka klients vispirms apēd krēmu, bet tikai pēc tam – pamatni. TAS IR NOZIEGUMS!!! Atvainojiet, izspruka.

KĀ PAREIZI UZGLABĀT KAPKEIKUS, UN CIK ILGI TIE IR SVAIGI?

Atvainojiet, bet šeit man vajadzēs izmantot “copy-paste”, vārdu “makarons” vietā liekot “kapkeiks” un izdzēšot pāris lieku detaļu. Protams, mēs gribētu, lai Jūs mūsu produkciju baudītu  iegādes dienā,  jo tad mēs būtu pārliecināti, ka desertiem ir tieši tāda garša, kādu esam iecerējuši. Bet mēs saprotam, ka tas ne vienmēr ir iespējams, tāpēc labprāt stāstām (un pat rakstām uz kastēm!), kā pagarināt baudu. Kapkeiki ir jāpārliek hermētiski slēgtā konteinerā vai vienkārši mūsu kastīte jāietin pārtikas plēvē un jāatstāj istabas temperatūrā (ar noteikumu, ka Jūsu mājās nav ļoti karsti un tie nestāv tiešos saules staros). Tā tie būs svaigi vēl pāris dienu. Vienīgie kapkeiki, ko iesakām uzglabāt ledusskapī, ir tie, kuru pildījumā ar svaigas ogas.

UZ KĀZĀM TORTES VIETĀ VĒLOS PASŪTĪT KAPKEIKU TORNI. KĀ PAREIZI APRĒĶINĀT NEPIECIEŠAMO SKAITU?

Mēs iesakām plānot pusotru kapkeiku vienam cilvēkam.

VAI IR IESPĒJAMS PASŪTĪT TORTI ČETRIEM CILVĒKIEM?

Diemžēl nē. Vismazākā torte, ko mēs piedāvājam, ir paredzēta 12 personām. Bet svētkos mēs gatavojam daudz vienādu toršu astoņiem cilvēkiem. Sekojiet mūsu piedāvājumam!

VAI VAR PASŪTĪT MAZU KĀZU TORTI UN VĒL KLĀT KAPKEIKUS?

Jā, protams, tas ir mūsu mīļākais kāzu formāts. Mēs pat varam izīrēt speciālu statīvu – piramīdu.

VAI JŪS PIEDĀVĀJAT ARĪ DESERTUS BEZ GLUTĒNA?

Mūsu ikdienas piedāvājumā ir septiņi makaronu veidi, sālīta karamele un maršmelovs, neviens no šiem desertiem nesatur glutēnu. Tāpat mēs varam  pēc iepriekšēja pasūtījuma pagatavot kapkeikus un tortes. Kapkeiku minimālais pasūtījums – 12 gab.

KURUS NO JŪSU DESERTIEM VAR ĒST JAUNĀS MĀMIŅAS, KURAS PAŠAS BARO SAVUS BĒRNIŅUS?

Tas ir atkarīgs no Jūsu individuālajiem ierobežojumiem. Piezvaniet mums, pastāstiet par saviem barošanas paradumiem, un mēs izvēlēsimies tieši Jums piemērotāko desertu.

VAI JŪS VARAT PAGATAVOT TORTI BEZ OLĀM/ LAKTOZES/ VĒL BEZ KAUT KĀ?

Varam! Mēs labi zinām, kā tas ir dzīvot, ja ir kādu noteiktu produktu nepanesamība, tāpēc cenšamies radīt piemērotu desertu, kas derētu visiem. Piezvaniet mums!

KĀ PAREIZI SAGRIEZT TORTI, LAI SANĀKTU VIENĀDI GABALIŅI, KĀ PIE JUMS KAFEJNĪCĀ?

Pirms katra nākamā griezuma no naža ar papīra salveti jānotīra tortes paliekas, nazis jāiemērc glāzē ar karstu ūdeni un vēlreiz jānoslauka.

VAI JŪS GATAVOJAT TORTES MAŠĪNAS/ SIRDS/ “BEZGALĪBAS” ZĪMES FORMĀ?
VAI VAR PASŪTĪT TORTI AR ZĪDAIŅA/ MIKIPELES/ CITU TĒLU FIGŪRIŅĀM?

Diemžēl nē. Visas mūsu tortes ir apaļas, bet ar mastiku un marcipānu es nestrādāju.

VAI UZ TORTES VAR UZRAKSTĪT “ARTĒMIJAM 3 GADI”?

Nē.

VAI VAR IZGATAVOT TORTI, LAI TĀS IEKŠPUSE BŪTU KRĀSAINA KĀ VARAVĪKSNE?

Tādas tortes mēs negatavojam principā. Lai iegūtu šādu efektu, būs vajadzīgas vairākas karotes krāsvielu dažādos toņos (salīdzinājumam – vairākiem litriem mandeļu bezē cepumu (makaronu) mīklas tiek pievienots naža gals krāsvielas. Vai Jums tas ir vajadzīgs?

VAI VAR PASŪTĪT TORTI KUPLAS KLEITAS VEIDĀ UN TAJĀ IEVIETOT ĪSTU LELLI?

Nē.

VAI VAR IZGATAVOT NESALDU AKNU TORTI VAI TORTI AR LASI UN TORTI “SIĻĶE KAŽOKĀ”,
LAI NO TĀS “LEKTU ĀRĀ” ANŠOVI?

Nu, beidziet taču! Protams, ka nē!

VAI TU ZINI, KA TAVAS KAFEJNĪCAS MĀJAS LAPĀ IR DAUDZ GRAMATISKU KĻŪDU?

Jā, māmiņ!